• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • LODY
  • KAWA
  • CIASTA
  • KONTAKT
  • MAPA

Scooop.pl

Październik 23, 2018

Chałka

Chałka to dziecko Piekarni Mojego Taty i Palarni Kawy Kelleran. Lokal znajduje się na ul. Meiselsa 8 w sąsiedztwie Piekarni, możemy zatem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – najpierw rozkoszować się smakołykami serwowanymi przez Chałkę, a potem zakupić w Piekarni świeże pieczywo do domu.

Sam lokal jest przestronny ale bardzo przytulny. Do wyboru mamy sporo miejsc siedzących. My zajęliśmy stoliki umieszczone w głębi wnętrza, w sąsiedztwie kuchni. Dzięki przeszklonej ścianie mogliśmy podglądać proces przygotowywania zamówionych przez nas dań.

W Chałce oprócz opcji śniadaniowych i lunchowych mamy możliwość wypicia kawy parzonej klasycznymi jak i alternatywnymi metodami (ale o tym później:)

Zdecydowaliśmy się na:

  • chałkę wytrawną z zestawem past
  • naleśniki
  • pudding z chałki z malinami
  • Pavlovą

Do tego wzięliśmy herbaty, cappuccino i kawę parzoną metodą przelewową.

Naszym faworytem okazały się być naleśniki z przepysznym serowym nadzieniem i sosem wiśniowym, które bardzo polecamy! Równie smaczna była oczywiście Pavlova. Miło zaskoczył nas również pudding w postaci nasączonych kawałków chałki z świeżymi malinami. Deser nie za słodki, bardzo smaczny, o przyjemnej rozpływającej się w ustach konsystencji. Od chałki oczekiwaliśmy więcej puszystości, być może dodatek parmezanu zadecydował o ostatecznej konsystencji. Na pewno wrócimy do Chałki po opcję na słodko i damy znać! Za to pasty do chałki były przepyszne, szczególnie tuńczykowa! Pozostałe to hummus i ajvar – równie godne uwagi.

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, w Chałce można spróbować kaw parzonych różnymi metodami. Same ziarna pochodzą z Palarni Kawy Kelleran, gdzie wypalane są w tradycyjny sposób. Palarnia pozyskuje ziarna od rolników posiadających małe uprawy, a ziarna zbierane są ręcznie. Pozbawione są nawozów sztucznych i pestycydów.

Po raz pierwszy zetknęliśmy się z kawa parzoną metodą Gabi. Poprosiliśmy baristę Chałki – Wojciecha Łapę o opisanie tej metody:

“Na początku października dodaliśmy do karty kawę zaparzaną nową metodą . Do przygotowywania jej używamy produktu firmy Glowbeans – The Gabi Master A Coffee Dripper, lub po prostu Gabi. Co jest w niej wyjątkowego i dlaczego polecam ją naszym gościom odwiedzającym Chałkę?

Filiżanka serwowanego przez nas naparu charakteryzuje się pełną, złożoną słodyczą oraz krągłością smaku. Warto wspomnieć, że korzystamy z ziaren wypalanych w lokalnej Palarni Kawy Kelleran. Szczególnie polecamy dwa single wypalane pod metody alternatywne: Kenya AA Konyu oraz Kenya AA Kibugu.

Całe urządzenie (do przygotowania kawy) składa się z trzech głównych elementów:

  • podstawki na server/filiżankę,
  • pojemnika z filtrem,
  • dyspensera wody – prysznica;

Zaparzacz jest prosty w użyciu. Kładziemy pojemnik z podstawką na filiżankę, wkładamy papierowy filtr i przepłukujemy ciepłą wodą . Wodę wylewamy z filiżanki i wsypujemy zmieloną kawę do pojemnika z filtrem.

Zalewamy kawę 50ml wody i czekamy około 30s. Następnie nakładamy górną część urządzenia (dyspenser) i dolewamy jeszcze 150ml wody. Czekamy 3 minuty i kawa gotowa!

Głównym atutem tej metody jest powtarzalność, nasz gość ma zawsze pewność że otrzyma filiżankę doskonałej kawy która świetnie uzupełnia się ze słodyczą naszych ciast i chałek. Sekret tkwi w górnym pojemniku, gdzie znajduje się precyzyjny prysznic z kilkunastoma otworami przez które woda spływa grawitacyjnie na powierzchnię kawy zapewniając równomierną ekstrakcję.

Z opracowaną recepturą można otrzymać zawsze taki sam napar bez większego wysiłku, ale istnieje też spore pole do eksperymentowania, tak by wydobyć pełnię smaku z ziaren kawy. Goście mający pierwszy kontakt z kawą specialty często są zaskoczeni smakiem kawy zaparzonej tą metodą. Również kawowi wyjadacze mogą odkryć nowe niuanse smakowe z dobrze znanych im kaw.”

Do Chałki wrócimy zdecydowanie, po kolejne porcje naleśników i eksperymenty kawowe. Kuszące również są ciasta w gablocie i pudding z chałki z jabłkiem i rodzynkami, no i chałka na słodko oczywiście – nie możemy się doczekać!

Przyznajemy 4 / 5 gałek SCOOOPA!

Info:

Beera Meiselsa 8
codziennie 08:00-20:00
poniedziałek 08:00-14:00

https://www.facebook.com/chalkarestobar/
https://www.instagram.com/chalka_restobar/

Lokal:
• miejsca siedzące
• obsługa kelnerska
• możliwość rezerwacji stolika
• możliwość płatności kartą
• strefa płatnego parkowania

 

 

 

W kategorii:Ciasta, Kawa

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pierwszy Sidebar

SCOOOP INSTAGRAM

Load More...

Najnowsze wpisy

  • Chałka
  • Cukiernia Cichowscy
  • Lody Tradycyjne Braci Hodurek
  • U Bar/Filipa 18
  • Lucky Lood
  • Facebook
  • Instagram

Copyright© 2019 · Brunch Pro Theme by Feast Design Co.