Chałka to dziecko Piekarni Mojego Taty i Palarni Kawy Kelleran. Lokal znajduje się na ul. Meiselsa 8 w sąsiedztwie Piekarni, możemy zatem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – najpierw rozkoszować się smakołykami serwowanymi przez Chałkę, a potem zakupić w Piekarni świeże pieczywo do domu.
Sam lokal jest przestronny ale bardzo przytulny. Do wyboru mamy sporo miejsc siedzących. My zajęliśmy stoliki umieszczone w głębi wnętrza, w sąsiedztwie kuchni. Dzięki przeszklonej ścianie mogliśmy podglądać proces przygotowywania zamówionych przez nas dań.
W Chałce oprócz opcji śniadaniowych i lunchowych mamy możliwość wypicia kawy parzonej klasycznymi jak i alternatywnymi metodami (ale o tym później:)
Zdecydowaliśmy się na:
- chałkę wytrawną z zestawem past
- naleśniki
- pudding z chałki z malinami
- Pavlovą
Do tego wzięliśmy herbaty, cappuccino i kawę parzoną metodą przelewową.
Naszym faworytem okazały się być naleśniki z przepysznym serowym nadzieniem i sosem wiśniowym, które bardzo polecamy! Równie smaczna była oczywiście Pavlova. Miło zaskoczył nas również pudding w postaci nasączonych kawałków chałki z świeżymi malinami. Deser nie za słodki, bardzo smaczny, o przyjemnej rozpływającej się w ustach konsystencji. Od chałki oczekiwaliśmy więcej puszystości, być może dodatek parmezanu zadecydował o ostatecznej konsystencji. Na pewno wrócimy do Chałki po opcję na słodko i damy znać! Za to pasty do chałki były przepyszne, szczególnie tuńczykowa! Pozostałe to hummus i ajvar – równie godne uwagi.
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, w Chałce można spróbować kaw parzonych różnymi metodami. Same ziarna pochodzą z Palarni Kawy Kelleran, gdzie wypalane są w tradycyjny sposób. Palarnia pozyskuje ziarna od rolników posiadających małe uprawy, a ziarna zbierane są ręcznie. Pozbawione są nawozów sztucznych i pestycydów.
Po raz pierwszy zetknęliśmy się z kawa parzoną metodą Gabi. Poprosiliśmy baristę Chałki – Wojciecha Łapę o opisanie tej metody:
“Na początku października dodaliśmy do karty kawę zaparzaną nową metodą . Do przygotowywania jej używamy produktu firmy Glowbeans – The Gabi Master A Coffee Dripper, lub po prostu Gabi. Co jest w niej wyjątkowego i dlaczego polecam ją naszym gościom odwiedzającym Chałkę?
Filiżanka serwowanego przez nas naparu charakteryzuje się pełną, złożoną słodyczą oraz krągłością smaku. Warto wspomnieć, że korzystamy z ziaren wypalanych w lokalnej Palarni Kawy Kelleran. Szczególnie polecamy dwa single wypalane pod metody alternatywne: Kenya AA Konyu oraz Kenya AA Kibugu.
Całe urządzenie (do przygotowania kawy) składa się z trzech głównych elementów:
- podstawki na server/filiżankę,
- pojemnika z filtrem,
- dyspensera wody – prysznica;
Zaparzacz jest prosty w użyciu. Kładziemy pojemnik z podstawką na filiżankę, wkładamy papierowy filtr i przepłukujemy ciepłą wodą . Wodę wylewamy z filiżanki i wsypujemy zmieloną kawę do pojemnika z filtrem.
Zalewamy kawę 50ml wody i czekamy około 30s. Następnie nakładamy górną część urządzenia (dyspenser) i dolewamy jeszcze 150ml wody. Czekamy 3 minuty i kawa gotowa!
Głównym atutem tej metody jest powtarzalność, nasz gość ma zawsze pewność że otrzyma filiżankę doskonałej kawy która świetnie uzupełnia się ze słodyczą naszych ciast i chałek. Sekret tkwi w górnym pojemniku, gdzie znajduje się precyzyjny prysznic z kilkunastoma otworami przez które woda spływa grawitacyjnie na powierzchnię kawy zapewniając równomierną ekstrakcję.
Z opracowaną recepturą można otrzymać zawsze taki sam napar bez większego wysiłku, ale istnieje też spore pole do eksperymentowania, tak by wydobyć pełnię smaku z ziaren kawy. Goście mający pierwszy kontakt z kawą specialty często są zaskoczeni smakiem kawy zaparzonej tą metodą. Również kawowi wyjadacze mogą odkryć nowe niuanse smakowe z dobrze znanych im kaw.”
Do Chałki wrócimy zdecydowanie, po kolejne porcje naleśników i eksperymenty kawowe. Kuszące również są ciasta w gablocie i pudding z chałki z jabłkiem i rodzynkami, no i chałka na słodko oczywiście – nie możemy się doczekać!
Przyznajemy 4 / 5 gałek SCOOOPA!
Info:
Beera Meiselsa 8
codziennie 08:00-20:00
poniedziałek 08:00-14:00
https://www.facebook.com/chalkarestobar/
https://www.instagram.com/chalka_restobar/
Lokal:
• miejsca siedzące
• obsługa kelnerska
• możliwość rezerwacji stolika
• możliwość płatności kartą
• strefa płatnego parkowania
Dodaj komentarz