Francuski szef kuchni
Francuski szef kuchni – Julia Child
Książkowa wersja kultowego pierwszego w historii telewizji kulinarnego reality show Pilotażowy odcinek Francuskiego Szefa Kuchni wyemitowano w Bostonie 11 lutego 1963 roku jeszcze w czarno-białej telewizji – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece że doczekał się wznowień i kontynuacji a jego nieokrzesana prostolinijna wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej nie tylko dla Amerykanów. Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej bche przystrojonej bezowymi grzybkami. Mam nadzieję że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań. Bon apptit Julia Child
żołnierze kolorowanka, bije dla sportu krzyżówka, lacoste zielone, the turn of the screw, paprocany książka
yyyyy
Kulinaria